Administratie

Administratie Succesvolle Waxsalon

Waxsalon Administratie

De administratie van een waxsalon is een probleem waar veel startende ondernemers tegenaan lopen. Bij de administratie komt ook de Belastingdienst om de hoek kijken en dat maakt het allemaal wat lastiger. Denkt men.

Het valt eigenlijk wel mee, zo lastig is het niet. Door een goede administratie op te zetten zul je geld besparen en zelfs geld verdienen!

Wat moet de Belastingdienst weten?

Basis administratie

Laten we beginnen met de Belastingdienst. Waaraan moet je voldoen en wat willen ze van je weten?

De Belastingdienst hoeft alleen te weten hoeveel je hebt verkocht en hoeveel je hebt uitgegeven.

Daarnaast willen ze weten tegen welk BTW tarief (hoog 21%, laag 6% of 0%) je de diensten / producten heb ingekocht en verkocht. De BTW dien je af te dragen bij een verkoop en kan je terugontvangen bij een inkoop.

Excel / Spreadsheet

Eigenlijk is er dus niets moeilijk aan. Dit kun je gewoon bijhouden in Excel. Indien je al eens met Excel gewerkt hebt dan komt je een heel eind.

Een tabblad inkoop, een tabblad verkoop en een tabblad met de verschillen. Om tijd te besparen zet je er nog enkele formules in die voor jou de BTW automatisch uitrekenen.

Zorg er verder voor dat je de facturen netjes in een map stopt (op volgorde) en je hebt een basis administratie aangelegd. Vergeet niet om de gegevens minimaal zeven jaar te bewaren.

Een administratieprogramma, wat kun je er mee?

Een administratieprogramma als Twinfield of Exact doet precies hetzelfde als wat ik hierboven beschreef.

Het voordeel van een administratieprogramma is dat er meer mogelijkheden zijn om te automatiseren. Zo hoef je niet telkens weer hetzelfde te doen wat je tijd bespaard. Daarnaast geven deze programma’s jou meer statistieken ten opzichte van een Excel sheet.

Dit zijn ook meteen de twee voornaamste redenen om een administratieprogramma te kopen. Bij een Succesvolle Waxsalon draait alles om de statistieken en snelheid. Hoe sneller je over accurate gegevens kan beschikken hoe eerder je op de markt kan inspelen en je koers kan bijstellen.

Daarnaast is een administratieprogramma ook erg handig om de boel te automatiseren. Het is immers een vervelend werkje die hele administratie. Een pakket kost meestal de eerste weken enkele uren meer werk; alles is nieuw, ze gebruiken vage termen en het zit soms lastig in elkaar. Maar als je het eenmaal doorhebt bespaart het je een hoop werk.

Excel of administratieprogramma?

Zit je nog in de experimentele fase dan biedt het Excel document een uitkomst. Het kost niets,  je hebt toch overzicht, en de Belastingdienst is tevreden.

Ben je echter klaar om het professioneel aan te pakken en een succes van jouw waxsalon te maken dan raad ik je met klem aan om een administratieprogramma aan te schaffen. De tijd die je daardoor bespaart is goud waard!

Een boekhouder of accountant?

Indien je geen financieel wonder bent en nog nooit van kasboeken, grootboeken en afschrijvingen hebt gehoord kan een boekhouder je veel geld besparen.

Natuurlijk is een boekhouder ook niet gratis maar hij of zij kan je wijzen op bepaalde dingen die je anders verkeerd, onnodig of omslachtig doet.

Om geld te besparen raad ik je aan om pas als je de experimentele fase achter je hebt gelaten een boekhouder of accountant te nemen.

Om extra geld te besparen is het handig om zelf de facturen in te voeren. Een uurtarief van 60 euro (ex. BTW) is al snel betaald. Je kunt de facturen bijvoorbeeld inkloppen in het administratieprogramma waarna de boekhouder/accountant de cijfers controleert en de belasting opgeeft.

Maak hier duidelijke afspraken over, zodat je niet een factuur ontvangt die je had verwacht.

Verschil boekhouder en accountant:

Boekhouder is een vrij beroep. Iedereen mag zich boekhouder noemen en advies geven. Een accountant heeft bepaalde diploma’s en is dus zeker op de hoogte van het belastingstelsel en de boekhoudregels. Een accountant is meestal wat duurder dan de boekhouder.

Vergeet niet dat jij eindverantwoordelijk bent en blijft! Als de boekhouder of accountant er een potje van maakt dan ben jij nog steeds aansprakelijk. Het is dus verstandig om de boeken regelmatig ook zelf te controleren.

Vriendelijke groet,

Aswin Ganga